Uitslagen Seven Hills Record Run 2024

NN Zevenheuvelenloop eerste bekervrije hardloopevenement ter wereld

Nijmegen – De 37e editie van de NN Zevenheuvelenloop op zaterdag 20 en zondag 21 november is volledig bekervrij. Deelnemers krijgen tijdens hun race Ooho drankzakjes aangereikt in plaats van bekertjes. De Ooho’s zijn een milieuvriendelijk alternatief voor bekertjes. De Nijmeegse herfstklassieker is wereldwijd het eerste grote hardloopevenement dat volledig overstapt op de milieuvriendelijke drankvoorziening.

Ooho drankzakjes

De Ooho drankzakjes zijn gemaakt van zeewier en gevuld met water en sportdrank van AA Drink. De drankzakjes worden op alle drankposten tijdens de NN Zevenheuvelennacht en de NN Zevenheuvelenloop aangereikt. In een zakje zit 70 milliliter water of AA Drink. De loper bijt tijdens het lopen een hoekje open en kan vervolgens drinken. Het lege zakje wordt weggegooid in de daarvoor bestemde drop-zones. Het zakje van zeewier lost vervolgens op en laat geen afval achter.

In 2019 is de Ooho getest bij de NN Zevenheuvelenloop onder ongeveer een kwart van de deelnemers. Het waterballetje scoorde in 2019 een 8 bij de gebruikers en het overgrote deel gaf aan ook bij een volgend hardloopevenement weer gebruik te willen maken van de Ooho. Door alle lopers in november alleen Ooho’s aan te bieden, worden 50.000 bekers bespaard.

Alexander Vandevelde, directeur NN Zevenheuvelenloop: “We zijn heel blij en trots op deze volgende stap in de verduurzaming van ons evenement. We bekijken, samen met onze partners, continu hoe we verder kunnen verduurzamen. We zijn al sinds 2018 bezig om de NN Zevenheuvelenloop bekervrij te krijgen. Het was nog even spannend of de producent 50.000 Ooho’s in één weekend kon leveren, maar dat gaat lukken. Zo’n grote aanvraag van één evenement kregen ze nog niet eerder.”

Stichting Zevenheuvelenloop en duurzaamheid

De laatste jaren heeft de Stichting Zevenheuvelenloop diverse stappen gezet in de verduurzaming van het evenement. In 2019 werd de houten medaille geïntroduceerd. Deze medaille wordt geproduceerd in Nederland van afvalhout. Het medaillelint is gemaakt van gerecyclede PET-flessen. Lopers die bij inschrijving aangeven geen medaille te willen, krijgen korting op het inschrijfgeld, zodat er geen onnodige medailles worden besteld.

In 2017 stapte de NN Zevenheuvelenloop volledig over op groene stroom. Ook partners die sponsoractivaties neerzetten bij het evenement moeten gebruikmaken van groene stroom. Daarnaast worden elektrische vervoersmiddelen, opgeladen met groene stroom, ingezet in de logistiek en het vervoer van de pers.