Uitslagen Seven Hills Record Run 2024

Susan Krumins strijdt tegen WK-medaillewinnaressen bij NN Zevenheuvelenloop

Nijmegen – De NN Zevenheuvelenloop heeft dit jaar het sterkste damesveld in de geschiedenis van de Nijmeegse najaarsklassieker. Zilveren en bronzen WK-medaillewinnaressen Letesenbet Gidey en Agnes Tirop en de gehele top drie van vorig jaar, inclusief Susan Krumins, komen aan de start. Gidey en Tirop doen een kansrijke poging om het wereldrecord op de 15 kilometer te verbeteren.

Aanval wereldrecord

De Ethiopische Gidey en de Keniaanse Tirop gaan op zondag 17 november opnieuw de strijd met elkaar aan. Bij het WK atletiek in Doha veroverde Gidey zilver en Tirop brons op de 10.000 meter. Gidey is pas 21 jaar, maar naast het zilver van Doha, haalde zij eerder dit jaar ook al brons bij het WK cross. Tirop is de wereldkampioene cross van 2015. Gezien hun persoonlijke records van 30.21 en 30.25 op de 10.000 meter, worden ze in staat geacht om een serieuze aanval op het wereldrecord 15 kilometer van Florence Kiplagat te doen. De IAAF erkent de in 2015 gelopen 46.14 van de Keniaanse atlete als wereldrecord.

Susan Krumins

Susan Krumins werd eind september zevende bij de wereldtitelstrijd op de 10.000 meter, ondanks een niet optimaal verlopen voorbereiding. Na dit succesvolle WK is de NN Zevenheuvelenloop de eerste belangrijke wedstrijd op weg naar de Olympische Spelen in Tokio voor de geboren Nijmeegse. In de voorbereiding op de Spelen van 2020 kan ze rekenen op de steun van de Stichting Zevenheuvelenloop en treedt ze op als ambassadrice van de Nijmeegse hardloopwedstrijden. Vorig jaar werd Krumins derde bij de NN Zevenheuvelenloop. Ze liep toen de derde snelste Nederlandse tijd ooit: 47.41. Het Nederlands record staat met 46.59 op naam van Lornah Kiplagat.

Winnares 2018

Stella Chesang uit Oeganda verdedigt haar titel en ook haar NN Running Team-genoot Evaline Chirchir gaat weer voor het podium. Chirchir liet dit jaar al zien in vorm te zijn met onder andere een halve marathon in 1.06.22 en winst bij de Dam tot Damloop.

Twee sterke teamgenoten van Krumins komen ook naar Nijmegen: de Britse Charlotte Purdue en de Nieuw-Zeelandse Camille Buscomb. Purdue liep eerder dit jaar een knappe marathontijd van 2.25.38. Buscomb werd bij het afgelopen WK twaalfde op zowel de 5000 meter als de 10.000 meter.