Uitslagen Seven Hills Record Run 2024

Joshua Cheptegei loopt wereldrecord bij NN Zevenheuvelenloop

18 november 2018 – Joshua Cheptegei is er bij de 35e NN Zevenheuvelenloop in geslaagd het wereldrecord op de 15 kilometer te verbeteren. Cheptegei denderde na 41:05 over de finish en was hiermee 8 seconden sneller dan Leonard Komon in 2010. De Oegandese atleet zag zijn tweede, minutieus geplande wereldrecordpoging dit jaar glasrijk slagen. Bij de vrouwen ging de winst naar Stelle Chesang. Susan Krumins werd derde en eerste Nederlandse in een razendsnelle tijd van 47:41.

Wereldrecord

Cheptegei liep met zijn razendsnelle 41:05 voor het eerst in zijn carrière een wereldrecord. Vorig jaar deed de Oegandese atleet al een poging, maar strandde toen op 3 seconden van de toptijd van Komon. Dit jaar wist Cheptegei zich gesteund door vier hazen, waaronder de Nederlander Roy Hoornweg. Cheptegei kwam er op de Derdebaan al alleen voor te staan, maar versnelde op de Zevenheuvelenweg. De laatste 5 kilometer legde de Oegandees extreem snel af in 13:16. Onder luid applaus van de vele toeschouwers finishte de NN Running Team atleet sterk in nieuwe wereldbesttijd. Achter Cheptegei kwam Abrar Osman als tweede over de finish in 42:34 en regerend wereldkampioen 5.000 meter Muktar Edris veroverde de derde plaats in 42:55. Mohamed Ali eindigde als eerste Nederlander in 44:29 en liep voor de eerste keer onder de magische grens van 45 minuten.

Vrouwen

Bij de vrouwen ontspon zich een spannende strijd tussen Susan Krumins, Evaline Chirchir en Stella Chesang. De Oegandese Chesang wist in de laatste kilometers te versnellen en zowel Susan Krumins als haar Keniaanse NN Running Team-genote te verschalken. Chesang finishte in 47:19 en Chirchir volgde 16 seconden later in 47:35. Krumins eindigde op het laatste treetje van het podium in 47:41. Hiermee liep de geboren Nijmeegse slechts vier seconden langzamer dan het Nederlands record van Lornah Kiplagat.